De Geschiedenis van de buurt

Vandaag maken we de herinneringen van de toekomst

Fotografie als sociaal bindmiddel, om bewoners op een positieve manier te verbinden en de onderlinge contacten in de buurt te versterken.

Samen met buurtbewoners dook KijkLab in de Geschiedenis van de Haagse Burgemeestersbuurt.

Van het gemeentearchief tot in familie albums is er gespit naar beeldmateriaal. Aan de hand van de foto’s kwamen oude herinneringen en verborgen verhalen boven water, hiermee werd het gesprek in de buurt opgang gebracht.

Enkele mooie en soms ook ontroerende verhalen zijn als korte filmpjes gedeeld met de buurt. Hiermee kregen buurtbewoners tijdens de Corona lockdown een inkijkje in elkaars achtergrond en persoonlijke geschiedenis en leerden zij elkaar beter kennen.

Deze verhalen stimuleerden bewoners om ook zelf actief opzoek te gaan naar de geschiedenis van de buurt. Samen met buurtbewoners is het verleden en het heden samengevoegd in één beeld.

Burgemeester Hovylaan toen en nu

In de gesprekken over het verleden werd al snel de brug gemaakt naar het heden. Deze kans is gebruikt om niet enkel terug te kijken maar ook nu actief aan de slag te gaan in het maken van een prettig buurt. Verschillende bewoners initiatieven waren het gevolg.

Om de geschiedenis een zichtbare plek te geven en het gesprek in de buurt opgang te houden, zijn de foto's op een aantal kopgevels in de buurt geplaatst.

Eén van de vier (foto)gevels in de buurt

De positieve impact die het project op de buurt had, werd ook ver buiten de buurt opgemerkt door zowel locale- als landelijke media. Hiermee werden de verhalen ook ver buiten Den Haag gedeeld.

Media overzicht

Al het verzamelde beeldmateriaal is samen met de opgehaalde verhalen gebundeld in de vorm van een boek.

Dit boek is huis-aan-huis verspreid aan alle buurtbewoners.
Het eerste exemplaar is uitgereikt door Burgemeester Jan van Zanen, die speciaal voor dit project het voorwoord van het boek schreef.


Bekijk dit project ook

No other posts to show.